Smycken med aluminium som grund

Maria Börjesson

”Att Maria är en synnerligen skicklig smed finns det många bevis på i ateljén som passande nog är inrymd i en före detta banklokal. Den digra förteckningen över utställningar vittnar också om Marias framgångar som smyckekonstnär i Sverige och utomlands. Men bakom kulisserna, i verkstaden bakom butiken, är det snarare en allkonstnär man möter. Maria arbetar förutom i guld och silver gärna med aluminium som blivit ett favoritmaterial. Med förfinade metoder att färga metallen har Maria skapat ett unikt uttryck i sin smycke-konst. Det har resulterat i allt från enklare vardagssmycken till ett magnifikt halssmycke, designat exklusivt för kronprinsessan Victoria. I ateljén hittar man också Marias kannor, lampetter och askar i silver som är dekorerade med aluminiumdetaljer.

Jag rör mig hämningslöst mellan olika områden och letar alltid möjligheter till korsbefruktning. Att kombinera konstnärliga uttryck, tekniska möjligheter och kostnadseffektivitet är en utmaning som jag gillar. Med min kompetens och erfarenhet inom olika områden kan jag bidra som katalysator, problemlösare eller idéentreprenör. Jag är övertygad om att när man sammanför människor med olika bakgrund och erfarenhet kan spännande och nytänkande lösningar komma fram.”

Paola Wickström-Fredrikson

Jag har alltid skapat och blev fascinerad över att hårda material gick att forma till mjuka former. I den här utställningen kan du se mina idéer om hur man kan smycka ett rum likaväl som en kropp.

Mina smycken tillverkas i mycket små serier ofta endast i ett unikt exemplar. Jag tillverkar också smycken utifrån kundens egna idéer och med min konstnärliga frihet blir det unika smycken att bära till vardag eller fest.

Allt är tillverkat i färgat aluminium, vilket är en process i tre steg, ”öppna” plåten, färga, trycka eller skriva på den och till sist ”försluta” plåten. För att sen få struktur valsas plåten med olika material som t.ex gasbinda, tejp, frotté… sen kan skapandet börja.

Det ligger i tiden att återbruka, omdesigna eller återälska, därför har jag också visat hur man kan ge nytt liv till gamla saker.