2020 – Det inställda året!

2020 har varit, och är fortfarande ett år vi aldrig kommer glömma, I våras när vi tvingades ställa in Aluminiumdagarna, trodde vi väl trots att att efter sommaren skulle vi kunna återuppta möten, konferenser och sociala kontakter.

Mycket av vårt arbete i Svenskt Aluminium handlar om att träffas, att interagera med våra medlemmar och skapa förutsättningar för att branschen skall kunna mötas i olika sammanhang! Inget av detta har gått att genomföra. Och vi vet fortfarande inte när allt ”blir normalt” igen. I det tysta händer det trots allt en del – inte minst inom forskningsområdet där aluminium nu har sex pågående och nya projekt. Inom ”Trade” har vi tillsammans med European Aluminium arbetat för att göra något åt importen från Kina och där EU kommissionen i  september fattade beslut om omfattande anti-dumping åtgärder mot Kina. Även om den kinesiska importen till Sverige inte är så omfattande är detta ändå en viktigt åtgärd. Inte minst på miljöområdet där vi vet att kinesiska aluminiumverk till största delen drivs av koleldad energi och släpper ut otroliga mängder CO2 i jämförelse med Europa (och inte minst Sverige) otroliga volymer,

Nu måste vi alla ta myndigheternas rekommendationer på allvar. Det vi gör rätt nu kommer vi ha glädje av framåt. Om vi alla följer rekommendationerna hoppas vi kunna se fram mot en jul som vi kan fira med nära och kära på ett sätt som ändå påminner om det normala. Okej, det blir några ”tråkiga” månader, men låt oss ta det och se fram mot ett annalkande vaccin och ett 2021 där vi igen kan träffas och utbyta tankar om framtiden för svenskt aluminiumindustri.

Lars-Inge Arwidson

VD Svenskt Aluminium