Sanktioner ställer till problem

Det slutade inte med USA’s importtullar på aluminium – som ”vi” trots allt lyckades får anstånd med. Efter det 1 maj vet vi dock inte om undantaget permanentas då eller om verkligheten blir att tullarna införs.

Ovanpå allt detta kom då sanktionerna mot ryska oligarker som har skapat en orosvåg genom hela aluminium-europa. Vår medlem Kubal, som ägs till 100% av ryska Rusal är satt under sanktionerna och kan inte leverera material eller utföra ta emot ekonomiska transaktioner. Detta drabbar våra företag som valsar och strängpressar aluminium då stor del av deras behov tillgodoses av Kubal. Detta blev naturligtvis huvudämnet vid European Alumimiums Spring Meeting i Bryssel i veckan. EAA jobbar hårt med en lösning på problemet, men tar idag en mer ”passiv” roll genom att bevaka utvecklingen, samla fakta och siffror och hålla medlemsländerna informerade.

Vi kan dock inte vänta utan måste börja sätta press på våra politiker att agera. 23 april träffar Svenskt Aluminium representanter från Näringsdepartementet och Utrikes(handels)departementet för att presentera effekterna av USA’s sanktioner som drabbar Rusal och därmed direkt svensk aluminiumindustri.

Jag har stora förhoppningar på detta möte och att vi, tillsammans med EAA och övriga medlemsländers regeringar, skall finna lösningar som gör att vår aluminiumproduktion kan fortsätta utan större störningar.

Lars-Inge Arwidson, VD Svenskt Aluminium